Egészségesen táplálkoznak diákjaink? Nem könnyű erre válaszolni, hiszen annyi változó játszhat szerepet ebben a kérdésben.
Az bizonyos, hogy ennünk élettani okokból muszáj. Az evést azonban befolyásolják érzelmeink is. Rengeteg okból ehetünk. Ehetünk, hogy kielégítsük az étvágyunkat, hogy jól érezzük magunkat, boldogok legyünk. Sokszor elkeseredésünkben is eszünk. Mindenesetre mindannyiunknak vannak jellemző étkezési szokásaink, melyeket még gyermekkorunkban alakítottunk/alakítunk ki. Ezek a szokások az évek során változhatnak valamennyire, de a régi minták mindig ott lesznek.
Tanulóinkkal szeretnénk megismertetni a táplálkozással kapcsolatos alapvető tudnivalókat, de fontos, hogy megértsék az evési szokásaikat befolyásoló faktorokat is. Minden étellel összefüggő tettünk egy döntési folyamat eredménye. Ebben az időszakban kezdenek el a gyerekek tudatos döntéseket hozni az életükkel kapcsolatban. Egyformán kezdenek öltözni, sajátos vicceket gyártanak, klikkekbe tömörülnek, csakhogy tartozzanak valahová. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a kommunikáció csatornáit nyitva tartsuk.
Mivel ebben a korban szívesen és könnyen tanulnak a gyerekek, itt az ideje, hogy egy életre szólóan elültessük bennük az egészséges étkezési szokásokat!
A védőnőnk – Patik Edit - által tartott előadások, a biológia, a természetismeret, a technika órák, valamint az iskolánkban működő biológia szakkör mind-mind útmutatót készül nyújtani az egészséges táplálkozás elsajátításához.

Csukás Andrea

2015. március 10-én kedden délután Patik Edit védőnő előadásán vettünk részt az iskolánkban. Nagyon köszönjük a tartalmas, barátságos és rendkívül tanulságos beszélgetést.

Íme néhány gondolat:

Forrás: Táltos Iskola

Először Benárik Dávid (8. osztály) édesanyja leveléből idézünk:

"Kíváncsian vártam a keddre meghirdetett előadást. A kiírt témák (egészséges táplálkozás, védőoltások, ökobarát tisztítószerek) mind-mind nagyon érdekeltek. Minden szülő érdeke, hogy gyermekét egészségesen táplálja. Nehéz eligazodni a manapság annyira reklámozott sok-sok egészséges (vagy annak hitt) ételek között. Patik Edit védőnő segítségével sok hasznos tudnivalóval lettem gazdagabb.Mivel fiam élsportoló,így különösen fontos a helyes táplálkozás kialakítása. Választ kaptam többek között arról is, hogy pl. szénhidrátból, fehérjéből, vitaminokból, megfelelő folyadékokból, zsírokból mennyit, milyen arányban használjunk,... Miért veszélyes a sok só és hozzáadott cukor, valamint milyen sót, milyen cukorot\cukorpótlót fogyasszunk, egészséges-e a joghurt, az alma héja,... melyik vitaminból és mennyit, valamint milyen ásványi anyagokat, rostokban gazdag zöldséget együnk.

Barátságosan, közvetlenül beszélgettünk a védőoltásokról, az ökobarát tisztítószerekről, többek között a szódabikarbóna, az ecet, a mosószóda hasznalataról... Ezek a témák kimeríthetetlenek. Nagyon várom a következő elődást!"

Köszönettel: Szabó Annamária (Benárik Dávid édesanyja)

Újvári Albert (5. osztály) riportját olvashatjuk, melyet édesanyjával készített az előadásról:

Beszélgetés anyával az egészséges táplálkozásról

- Ki tartotta az előadást?

- Patik Edit az iskola védőnője tartotta az előadást.

- Miről szólt az előadás?

- Az egészséges táplálkozásról szólt az előadás.

- Só helyett milyen fűszer ajánlt a védőnő?

- A borsikafű jól használható só helyett.

- Ha mégis használnánk sót, melyik só lenne a megfelelő?

- Himalája só, parajdi só, patikai tisztasági só, tengeri só

- Melyek azok a zsírok, amelyek letapadnak az erekbe?

- A transzzsírok tapadnak le az erekbe.

- Salátára milyen ízesítőt ajánl a védőnő?

- Mákolajat, avokádó olajat, dió olajat, és citromot.

- Serpenyők közül melyik fajtában a legjobb főzni az ebédet?

- A kerámia serpenyőben (forró levegős elektromos sütő).

- Melyek azok az élelmiszerek, amelyek károsan hatnak az egészségre?

- A hidrogénezett növényi olajak, és az olyan tasakos levesek, amelyekben van NÁTRIUM GLUKAMÁT található.

- Melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre?

- Például a hal (jódot tartalmaz), legjobb hal a fehértói szegedi hal. Továbbá egészséges élelmiszerek:

  • csíramagok
  • durum tészta (teljes kiörlésű)
  • retek
  • brokkoli
  • édességek közül az étcsokoládét ajánlotta a védőnő.
  • Lisztek közül a : rizslisztet, rozslisztet, tönkölylisztet tartja jónak.

- Van-e még olyan élelmiszer, amely károsan hat az egészségre?

- Igen, van említette a védőnő a szóját, hogy azt különösen a fiúknak nem jó fogyasztani, valamint az egyszerű cukrok elhagyására hívta fel a figyelmet, de mondta, hogy a nyírfa, és a nád cukor is káros az egészségre.

- Milyen fajta szörpöket, és üdítő italokat lehet inni leginkább?

- Az otthon készített ízesített vizeket említette meg. Pl: alma fahéjjal, barack borssal és a meggy vaníliával.

- Interneten hol lehet találni anyagot az egészséges táplálkozáshoz?

- Epigenetikus táplálkozás címmel és "Ködpiszkálók" szegedi phd hallgatók oldalai.

- Tanulságos volt számodra az előadás?

- Igen, nagyon jó és tartalmas előadás volt, sokat lehetett tanulni, új dolgokat hallani.

- Köszönjük a szervezőknek és az előadónak (Patik Editnek, Csukás Andreának) a munkáját, hogy lehetővé tették számunkra ezt a tartalmas beszámolót az egészséges táplálkozásról.

Újvári Albert és édesanyja, Újvári Judit

A védőnőnk előadássorozatának 2. állomásához érkeztünk.

Az elhangzottakból nyolcadikosaink beszámolója alapján tájékozódhattunk. Köszönjük az ismét nagyon érdekes és hasznos tudnivalókkal teli előadást.

Save0020-kSave0021-kSave0022-kSave0023-k

Forrás: Táltos IskolaForrás: Táltos Iskola

Forrás: Táltos Iskola