A Táltos Iskola tanulói az SZBK DNS-chip laborjában

A Tálros Iskola tanulói az SZBK DNS-chip laborjábanLegapróbb részeire lebontva térképezi fel a betegséget az a DNS-chip, melyet a Szegedi Biológiai Kutatóközpont laborjában is használnak. Az eszköz működéséről és a kutatási eredményekről Puskás László, az MTA doktora mesélt az intézménybe látogató Táltos Iskola növendékeinek szerda délelőtt.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont épületébe látogattak szerda délelőtt a Táltos Iskola tanulói, ahol a génkutatás legújabb vívmányairól, valamint a szegedi kutatóközpont feladatairól hallgattak előadást. Puskás László tudományos tanácsadó, az MTA doktora a génkutatás sokoldalú felhasználásáról és a kutatási eredményekről beszélt a fiataloknak.

Bővebben: A Táltos Iskola tanulói az SZBK DNS-chip laborjában

Mozdulj Táltos! - röplabda

Mozdulj Táltos! Ezzel a felszólítással indította útjára sportrendezvény-sorozatát a szegedi Táltos Iskola. A programokon nem csak az intézmény diákjai ismerkednek a különböző sportágak kulisszatitkaival, hanem a pedagógusok is bekapcsolódnak a mozgásanyag elsajátításába.

A programról a Telin TV hírműsora is beszámolt.

Bővebben: Mozdulj Táltos! - röplabda

Garzó Erika az év utánpótlás edzője

garzo-erikaA Délmagyarországnál az év utánpótlás-edzője díjat Garzó Erika, a Tornádó Team görkorcsolyacsapat szakembere kapta.

- Magyar válogatottak vannak a klubban, így hiába mondják, hogy soha nem lehet elégedett az ember, most az vagyok. Nemzetközi versenyeket rendezhettünk, a város és az ország mellénk állt, mindenben segítséget kaptunk. Idén hét versenyzőnk volt a válogatottban, pedig az európai elithez képest gyerekcipőben járunk. Jövőre is rendezünk egy Európa-kupát, az idei versenyek tapasztalatai után még azt is megkérdezték tőlünk, hogy világbajnokságot is rendeznénk-e. A pályánk ehhez kicsi, de örülünk, hogy mindenki elégedett velünk.

Bővebben: Garzó Erika az év utánpótlás edzője

Az iskolai menzának sosem volt jó híre

Az iskolai menzáknak sosem volt jó híre, ki ne hallott volna történeteket kis adagokról, néha ehetetlen fogásokról, kihűlt ételekről. Megoldásként lehet beszállítót váltani, de csak ideig-óráig, az új ügyfél megnyeréséig lesz változás, majd minden marad a régiben. Egy ördögi kör, amiből csak egy határozott, merész, de ésszerű lépéssel törhetünk ki: főzzünk magunknak!

Mi kell ahhoz, hogy valóban változatos, ízletes, friss ételek kerülhessenek gyermekeink tányérjára?

2014-03-17 004- Rengeteg szervezés, hónapokig tartó előkészület. Csak az igen szigorú előírásoknak megfelelő, minden szempontból kifogástalan konyha kaphat működési engedélyt. Sosem gondolnánk, mennyi telefonálásba és szervezésbe kerül egy HACCP kézikönyv megírása!
Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, célunkat szem előtt tartva a konyhát fel kell szerelni olyan eszközökkel, amik lehetővé teszik, hogy a főfogást, vagy a köretként tálalt burgonyát ne kádnyi olajban kelljen elkészítenünk.

2014-03-17 001- Ahhoz képest, amikor a beszállító házhoz hozza a kész ételt, a saját konyha üzemeltetése egy hatalmas logisztikai fejtörő. Az ebédhez minden nap kéznél kell legyen a kellő mennyiségű friss zöldség megtisztítva, feldarabolva. Ha a tízóraihoz nem egy beszállító tegnap lesütött kiflijét szeretnénk adni, hanem friss, meleg péksüteményt, akkor azt időre el kell készíteni aznap. Órákig sorolhatnánk, mennyivel összetettebb feladat egy konyha üzemeltetése, mint a kész étel kiporciózása.

2014-03-17 002- Szükség van megfelelő munkaerőre: az iskola konyhájában nem 800, csak 80 adag ebéd készül, de azt a dolgozók olyan gondossággal és odafigyeléssel készítik, mintha saját gyermekeiknek, unokáiknak főznék. Ez az egyik titka annak, hogy lehetséges az, hogy az otthon megszokott, igazi paradicsomból készült leves illatával találkozunk az iskola folyosóján már az első nap, amikor a saját konyhában készül az ebéd.

- Kell egy olyan intézmény, mint a Táltos Iskola ahol nem csak az oktatásban, hanem az iskola üzemeltetésében is tudnak előre mutató döntéseket hozni.

2014-03-17 003Ha a fentiek mindegyike rendelkezésünkre áll, a végeredmény: reggelente illatozó péksütemény, délben friss, kiadós, egészséges ebéd. Tapasztalt kollégákkal beszélgetve érdekes megfigyeléseket hallhatunk. Nem is gondolnánk, hogy arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg a jó menzát a többitől csupán annyi a válasz: ebéd közben csend van.

A kérdés, hogy mindez megéri-e, igazából nem is kérdés: gyermekeink egészsége a mi felelősségünk!