A kiállított kerámiák nem képzőművészeti alkotások, sokkal többek annál. Leginkább maguknak a készítőiknek. Lehetőség arra, hogy a sikerélményen keresztül felfedezzék önmagukban azt a készséget, amely segít majd beilleszkedni a társadalomba.

Június 6-án Gyermekszemmel - gyermekkézzel címmel nyílt kiállítás a Mozaik Kamaraterem előcsarnokában a szegedi székhelyű Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola és Gimnázium hódmezővásárhelyi tagiskolája tanulóinak kerámia alkotásaiból.

Dr Havasi Katalin települési képviselő, a város Oktatási-, Kultúrális-, Ifjúsági-, Sportbizottságának elnöke a megnyitó után a Vásárhelyi Híreknek adott interjúban elmondta, itt azt láthatjuk, hogy a gyerekek hogyan tudták csodálatos tehetséggel formába önteni a saját látásmódjukat, saját világukat. Elmondta, a Táltosba járó gyerekek többségének valamilyen részterületen nehézségei vannak, ám valahol máshol megvan bennük a tehetség, megvan bennük a képesség, hogy sikerélményük legyen igazi alkotások létrehozásával. Hozzátette, ez aztán felnőtt korukra nagy segítséget jelent majd. Divatos szóhasználattal élménypedagógiának hívják, amikor a gyermek az alkotás örömén keresztül tanul. Megismeri a közös munka örömét, felelősségét. A Táltos Iskolában vannak olyan képzések, fejlesztő foglalkozások, amelyek felzárkóztatják gyerekeket a problémás területeiken, ami segíthet majd a pályaválasztásban is. Ilyen kezdeményezés ez a szakkör is, amelynek első eredményeit itt ma láthatjuk-mondta Havasi Katalin.

Pápai Katalin keramikus elmondása szerint a tanulási nehézségekkel küszködő gyerekek kézügyességére koncentrál, amikor a féléve működő szakkör létrehozásának céljáról kérdeztük. A kiállított valamivel több mint száz alkotást a gyerekek keze formálta meg. Mint elmondta, az a cél, hogy tanuljanak meg kézzel alkotni, kézzel dolgozni. Lehet hogy nem lesznek professzorok, tette hozzá Pápai Katalin, viszont remek szakemberek lehetnek, akik nem ijednek majd meg a kézzel végzett munkától. És ez ennek az egésznek a lényege.     

"A gyermekek bámulatos lelki szolidaritása onnan ered, hogy szeretik az alkotást, és ebben minden gyermek az egész világon egy, amíg a nevelés meg nem rontja. Az a gyermek, aki nem alkot, kivétel." Oskar Kokoschka szavait érdemes végig gondolni, amikor megnézzük a Mozaik Kamarateremben kiállított kerámiákat.


Forrás: Vásárhelyi Hírek

További cikkek a témában: Promenad