Beköszöntött október 7-én, pénteken valóban az ősz, az eső is szemerkélni kezdett széllel kísérve épp akkor, amikor a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában Almási István alpolgármester megnyitotta a Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozatát. Ezzel egyidőben a IX. Diákok Őszi Tárlata is megnyílt, ahol a népi kézművesség jellegzetességei közvetlen vagy épp közvetett formában tértek vissza a fiatal alkotók munkáiban.

 

Árva László igazgató felidézte az iskola indulását a városban, amikor Gál József azt mondta, hogy a művészetnek óriási ereje van, és próbálják meg odahozni a művészetet. Az ő közbenjárásával és Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti referens segítségével először 1996-ban a gimnáziumban nyílt meg a Vásárhelyi Őszi hetek rendezvénysorozata, amit minden évben egy műalkotás átadása, illetve 9 éve a Diákok Őszi Tárlatának megnyitója kísérte. Kilenc év már hagyománynak tekinthető, reméljük, hogy sok-sok 9 évet megér még a tárlat, és utánpótlást nevel akár a felnőtt tárlat művészeinek sorába, de mindenképp a felnőtt őszi tárlat közönsége számára – összegezte az igazgató. A beszédet Török Fanni 13.a osztályos tanuló dala követte, akit Zoltai Attila művésztanár kísért gitáron.

Az évek gyorsan váltják egymást, és úgy peregnek, mint ősszel a falevelek – kezdte Almási István, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitóbeszédében. A városban októberben elindulnak az Őszi Hetek. „Októberben megtörtént a betakarítás, és a szorgos munka enyhülésével elkezdődhetett a családok kulturális élete.” Idézte II. Rákóczi Ferencet: kinek a földön nincsen hazája, annak az égben sincsen szállása. Rámutatott: meghagyta Trianon az anyaországnak ősi földünket, benne ezt a természeti és szellemi kincsekkel teli mezővárost, amelynek az elmúlt évszázadok során olyan önálló kultúrája nemesedett ki, amely minden évben megfrissülve, új értékeket tud felmutatni. Idén is bővült a program, a műsorok már október elején megkezdődtek. Már hagyománnyá vált, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában nyitják meg hivatalosan is az Őszi Heteket, hogy aztán szombaton délben már az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlat mutatkozzon be az Alföldi Galériában. Az alpolgármester arra is kitért, hogy a szombaton nyíló tárlat az ország legrangosabb és legrégebbi művészeti seregszemléje.

Az iskola diákjai színvonalas műsorral örvendeztették meg a jelenlévőket, előadásukban a 130 éve született Kiss Lajos és munkássága előtt tisztelegve. A népi kultúra különböző szólamait ötvözték, így a zenét, a táncot és a balladát. Őket követve szólt a közönséghez a Munkácsy-díjas Hézső Ferenc, a munkákat bíráló zsűri elnöke, aki mint mondta először megrémült, amikor szembesült a tematikával, a kézművesség komolyságával. De – tette hozzá – a szellemi és tárgyi néprajz emlékei akkor jók, ha nem az archívum mélyén maradnak, hanem a mindennapok gyakorlatában, vesz körül bennünket. A pályázat ezt célozta meg: rá kívánt vezetni a diákokat erre a lehetőségre. A zsűri elnöke úgy értékelte: jó irányba indultak el felkészítőik segítségével. Ambrus Sándor fazekasmesterrel és Garai Sándornéval a Garai Kerámiától bírálták a munkákat. Újdonságként tekintettek arra, hogy bővült a pályázók köre: Szegedről, Szentesről, Békéssámsonról is érkezett alkotás. Változatosnak látták az idei anyagot, örültek, hogy a kerámiák is megjelentek, hiszen a nép fazekasság Vásárhely életében meghatározó volt. A tárlat sokszínűségét, változatosságát kiemelve: megemlítette a fotókat is.

Zoltai Attila művésztanárnak a szervezésben Lévai Anikó volt a társa. Zoltai Attila elmondta, hogy idén a népi kézművesség formakincse volt a téma. Arról is beszélt, hogy szeretnék kibővíteni a diákok tárlatát megyei, majd országos szintűre. Kiemelte: a felkészítő tanároknak is komoly szerepe van az eredményekben. A zsűri nem emelt ki helyezetteket, mivel az anyag színvonala nem volt szétválasztható, de díjazták a legjobbakat három korosztályban: a legkisebbek, a felsősök és a gimnazisták kategóriájában. A várostól, a Garai Kerámiától és Ambrus Sándortól is kaptak felajánlott díjakat, illetve a Hódfótól is, így a gyerekek értékes ajándékokat vehettek át a megnyitó végén. Csorba Imre, a Kalmár Zsigmond Tagintézmény 11. évfolyamos diákja egy üzenetet is kapott: Ambrus Sándor fazekasmester megvásárolná a kukoricás képét.

 

A Táltos Iskola díjazottai:

Kerámia:

  • Frányó Attila (Táltos Iskola)
  • Molnár József (Táltos Iskola)

 

Forrás és képek: Promenad