Az iskolai menzáknak sosem volt jó híre, ki ne hallott volna történeteket kis adagokról, néha ehetetlen fogásokról, kihűlt ételekről. Megoldásként lehet beszállítót váltani, de csak ideig-óráig, az új ügyfél megnyeréséig lesz változás, majd minden marad a régiben. Egy ördögi kör, amiből csak egy határozott, merész, de ésszerű lépéssel törhetünk ki: főzzünk magunknak!

Mi kell ahhoz, hogy valóban változatos, ízletes, friss ételek kerülhessenek gyermekeink tányérjára?

2014-03-17 004- Rengeteg szervezés, hónapokig tartó előkészület. Csak az igen szigorú előírásoknak megfelelő, minden szempontból kifogástalan konyha kaphat működési engedélyt. Sosem gondolnánk, mennyi telefonálásba és szervezésbe kerül egy HACCP kézikönyv megírása!
Meg kell teremteni a megfelelő körülményeket, célunkat szem előtt tartva a konyhát fel kell szerelni olyan eszközökkel, amik lehetővé teszik, hogy a főfogást, vagy a köretként tálalt burgonyát ne kádnyi olajban kelljen elkészítenünk.

2014-03-17 001- Ahhoz képest, amikor a beszállító házhoz hozza a kész ételt, a saját konyha üzemeltetése egy hatalmas logisztikai fejtörő. Az ebédhez minden nap kéznél kell legyen a kellő mennyiségű friss zöldség megtisztítva, feldarabolva. Ha a tízóraihoz nem egy beszállító tegnap lesütött kiflijét szeretnénk adni, hanem friss, meleg péksüteményt, akkor azt időre el kell készíteni aznap. Órákig sorolhatnánk, mennyivel összetettebb feladat egy konyha üzemeltetése, mint a kész étel kiporciózása.

2014-03-17 002- Szükség van megfelelő munkaerőre: az iskola konyhájában nem 800, csak 80 adag ebéd készül, de azt a dolgozók olyan gondossággal és odafigyeléssel készítik, mintha saját gyermekeiknek, unokáiknak főznék. Ez az egyik titka annak, hogy lehetséges az, hogy az otthon megszokott, igazi paradicsomból készült leves illatával találkozunk az iskola folyosóján már az első nap, amikor a saját konyhában készül az ebéd.

- Kell egy olyan intézmény, mint a Táltos Iskola ahol nem csak az oktatásban, hanem az iskola üzemeltetésében is tudnak előre mutató döntéseket hozni.

2014-03-17 003Ha a fentiek mindegyike rendelkezésünkre áll, a végeredmény: reggelente illatozó péksütemény, délben friss, kiadós, egészséges ebéd. Tapasztalt kollégákkal beszélgetve érdekes megfigyeléseket hallhatunk. Nem is gondolnánk, hogy arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg a jó menzát a többitől csupán annyi a válasz: ebéd közben csend van.

A kérdés, hogy mindez megéri-e, igazából nem is kérdés: gyermekeink egészsége a mi felelősségünk!