Ukrán-orosz gázvita hatása a magyar oktatáspolitikára

iskolaHétfőtől a sajtóhírek szerint helyreáll Ukrajnán keresztül az orosz gázszállítás. Az ukrán-orosz gázvita, a bizonytalan gázutánpótlás, a januári hideg, a növekvő fűtési költségek, az oktatási intézmények fenntartóit, vezetőit és a magyar politikai elit figyelmét az oktatás felé fordította.  Most azonban nem az új pedagógiai törekvésekről, az integrációról, a tanulói óraszámokról, a pedagógusok fizetéséről, a közoktatás finanszírozásáról vitatkoztak, hanem arról, hogy ki, mikor, mi okból, hogyan rendelhet el tanítási szünetet a rendkívüli hidegre és a csökkenő gázkészletekre hivatkozva. 

Bővebben: Ukrán-orosz gázvita hatása a magyar oktatáspolitikára

A kisiskolák gondjai és lehetőségei ma

altA kistelepüléseken ma még működő iskolák számára az elsődleges probléma a fennmaradás, melyet nagyban befolyásol a jogszabályban meghatározott minimál létszám illetve a település önkormányzatának fizetőképessége. A kis települések iskoláinak létét az is befolyásolja hogy a mely megyében helyezkedik el földrajzilag hiszen egészen más egy elszórt településhálózattal bíró megyében fenntartani iskolát vagy olyan egymáshoz közel fekvő alapvetően kistelepülések rendszeréből álló megyében működni mint például Zala megye.

Bővebben: A kisiskolák gondjai és lehetőségei ma

Hogyan tanuljunk könnyen, gyorsan angolul?

Jelen világunkban a hétköznapi élet szerves része az angol nyelv ismerete. Bárhol járunk, bármit csinálunk találkozunk vele, hiszen a számítástechnika, a zene, az internet világa mind- mind erre épül. A gyerekekhez ezek közel állnak és ezért sok szót, kifejezést önszorgalomból megismernek. Az angol nyelv iránt érdeklődnek, lelkesednek. Így „érkeznek” a középiskolába. Pedagógusként arra törekszünk, hogy ezt a lelkesedést tovább fokozzuk, megtartsuk, miközben diákjaink angol nyelvtudását minden készséget felölelve gyarapítsuk kompetencia alapú oktatással, vagyis olyan ismeretek közvetítésével, melyekkel a mindennapi életben hasznosítható tudásra tesznek szert.

Bővebben: Hogyan tanuljunk könnyen, gyorsan angolul?