"Teljesen véletlenül hallottam a Táltos Iskoláról 2003. tavaszán, amikor a magyar állami nevelésben, a pedagógusok szemléletében nagyot csalódtam. Félve léptem be az iskola kapuján, az igazgatónővel előre megbeszélt időpontban. Az igazgatónő az első pillanatban letegezett, olyan kedves sugárzó derűvel üdvözölt, amilyenben még pedagógustól soha nem volt részem. (Pedig addig már vagy 10 éve jártam szülői értekezletekre, fogadó órákra.) Nyilván akkor keres az ember más iskolát, ha problémái vannak. Nekem komoly problémáim voltak egy pedagógussal, aki butaságával embertelenül célba vette gyermekem, aki egyébként kitűnő tanuló volt. Úgy éreztem egy beszélgetést követően, hogy ilyen emberre nem bízom gyermekem iskolai nevelését.

 

 

Zaklatott lelkiállapotban léptem be az iskolába, de már akkor úgy éreztem, hogy megérkeztem.
Életem legjobb döntése volt, hogy gyermekemet 2003. április közepén átírattam a Táltosba - egyik napról a másikra.
Ebben az iskolában a legfontosabb a gyermek. Az idekerülő gyermekek tulajdonságaikból, képességeikből kiemelik a jót, a bennük lévő negatívumot pedig kemény nevelési munkával észrevétlenül törlik.
Ez a látszólag laza nevelési rendszer a gyermekeknek adott végtelen szabadság megtanítja őket a korlátaik kialakítására és felállítására. Itt minden gyermek sikeres és elégedett, igazi Táltika az iskola falai között

Az iskola falai közül kilépve - így két és fél év távlatából is le tudom írni -, hogy önbizalmuk és tudásuk annyira megalapozott, hogy bármilyen képzésben megállják a helyüket.
Nagyobbik leányom a .......... Gimnázium 2. osztályából, a spec. angol osztályból került ide húga után, mert a matek nem volt az erőssége. Egyébként az Ő tanulmányi átlaga 4,3 volt.
Az itteni matematikaoktatásnak köszönhetően ötösre érettségizett és felvételt nyert a Közgazdaságtudományi Egyetem államilag finanszírozott részére. Áthozatalakor ezt nem gondoltuk volna. Amikor a .......... Gimnáziumba járt hetente három külön órával a matematika jegye a hármast súrolta.
A kisebbik leányom a Kőrössy Közgazdasági Szakközépiskola emelt nyelvi osztályába került be, és ezidáig csak 4 - 5 -i vannak. Mi úgy érezzük, hogy mindkét gyermekünk sikeres felvételét ennek az iskolának köszönhetjük, és nagyon hálásak is vagyunk érte.

Köszönet azért, hogy ilyen pedagógusok vannak még. Ők tényleg boldoggá tették gyermekeink mindennapjait amellett, hogy tudásukat is mélyítették, általános műveltségüket szinte észrevétlenül bővítették. Én úgy láttam szülőként, hogy itt öröm volt minden iskolai nap. Ezúton is köszönöm az összes itt dolgozónak, hogy ennyi csodálatos embert ismerhettünk meg. A pedagógusok tudása és gyermekszeretete példaértékű.

Szerettem volna ezt a pár gondolatot papírra vetni ezzel is kifejezve tiszteletemet az itt dolgozó embereknek és az itt folyó gyermek-centrikus nevelésnek.

Vigyázzatok erre az Iskolára, mert ez maga a csoda. Maradjatok olyan csodálatos emberek és pedagógusok örökké amilyennek mi megismertünk benneteket.

Köszönjük mi is a férjemmel, és lányaink is, hogy 4 évig "Táltikák" lehettünk.

Boldizsárné Csilla"


Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola,  Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú  Művészetoktatási Intézmény Szeged
TÁLTOS ISKOLA SZEGED - A DÉL-ALFÖLDI MAGÁNISKOLA