Dombos táj (zivatar után)
3 gomolyfelhő
1 halastó
1 gátőrház
1 férfi (az ablakon kihajolva)
1 kiáltás
1 jegenyesor
1 sáros út
Kerékpárnyom (a sárban)
1 női kerékpár
1 kiáltás (az előbbinél hangosabb)
1 pár szandál
1 szoknya (a szélben lobogva, a csomagtartót csapkodva)
1 milflőrmintás blúz
1 darab amalgámtömés (fogban)
1 asszony (fiatal)
1 kiáltás (még hangosabb)
Új kerékpárnyomok
1 becsukódó ablak
Csönd

Törköly Zsófinak a vers alapján írt története:

 

Leltár

Korán reggel volt, tán még hajnali négy felé sem járt, amikor megcsörrent a telefon. Álmosan, fáradtan vettem fel:
- Halló? - kérdeztem.
- Szia, te vagy az István? - a főnököm volt az, ezer közül is felismertem volna. Mindig korán reggel zaklat, mert mindig akad valami munka, amit korán reggel kell elvégezni. Amúgy szerettem dolgozni, mert itthon úgysincs miért maradnom, mivel nincs senkim Smoilin, az aranyhalamon kívül, de lehet, hogy már ő se, mert felpuffadva, fejjel lefelé úszkál az akváriumban. Így hát elindultam.
Útközben dombos tájakat láttam, melyek még nedvesek voltak az éjjeli zivatar után. Miközben az úton haladtam ócska ladámmal három gomolygó felhőt láttam. Éppen barátom háza előtt haladtam el, ő még biztos alszik. Sötét volt, még javában éjszaka. Miközben a vizes úton haladtam, egy férfit pillantotam meg. Egy parasztház ablakában szivarját szívta. Aztán egy kiáltást hallottam a halastó mögül, aztán még egyet, ami még az előbbinél is hangosabb volt, és egy méghangosabbat. Az út sáros volt, óvatosan, lassan kellett vezetnem, meg hát minek sietnék a főnökömhöz?
Az út szélén egy fiatal asszony állt, nyilván a buszra várt, milflőrmintás blúzához tökéletesen illett az a szandálpár, amit vékony lábán viselt. Szép asszony volt, tetszett nekem. Elkélne nekem is egy ilyen takaros menyecske. Szoknyája a szélben lobogva egy mellette parkoló autó csomagtartóját csapkodta. Néztem egy darabig ezt a szép teremtést, aztán mentem tovább a sáros úton, ahol már néhány kerékpárnyom a sárba süppedve. Egyszer csak hirtelen erről a sok kerékpárnyomról eszembe jutott az álmom, rettenetes volt. Egy férfi amalgámtöméses fogával rám lehelt. Borzongtam a gondolattól is, hogy elfeledtessem magammal. A jegenyesorra pillantottam. Az út szélén egy koszos női kerékpár hevert. Hirtelen nem futott tovább a táj, megérkeztem. Még láttam, ahogy egy ablak a távolban becsukódik. Néma csönd lett, már az autó motorja sem zúgott.
Beléptem az apró könyvesboltba.
- Miért kellett bejönnöm? - kérdeztem.
- Leltár van - mondta a főnököm, azzal kezembe nyomott egy csomó könyvet, és elment.
Csönd volt, néma csönd.

Törköly Zsófia
a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola,  Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú  Művészetoktatási Intézmény Szeged tanulója

TÁLTOS ISKOLA SZEGED - A DÉL-ALFÖLDI MAGÁNISKOLA