komodói sárkányKomodo Indonézia déli részén helyezkedik el. Két kisebb szigetcsoportból áll. Ez a két pici sziget a vulkánok segítségével jött létre. Mára azonban már kialudtak, nem működnek.
Az itt élő bennszülöttek fő megélhetési formája a halászat. Már éjszaka elindulnak a tengerre, hogy kifogják a megélhetésüket biztosító halakat, tintahalakat, és sok más tengeri élőlényt. Eléggé érdekes módszert használnak a halak előcsalogatására, ezt pedig úgy csinálják, hogy a hajóból 3-4 méteres karokon lámpákat helyeznek a víz fölé, erre a halak a fény felé úsznak, ekkor a halászok leengedik a hálót, ebbe belegabalyodnak az állatok.  

 A férfiak a napfelkeltével egyidőben érkeznek meg a kifogott zsákmánnyal. Ilyenkor már a sziget rémei, az óriásgyíkok is odagyűlnek a haltetemek szagára, várják a reggelit. Mikor a hajók a parthoz közelednek, a legénység a vízbe dobja a megrohadt halakat. A gyíkok ekkor akcióba lépnek, annak ellenére, hogy nem nagyon szeretik a vizet. Úszni azonban nagyon jól tudnak erős, izmos farkukkal, de még az ujjaik között lévő hártya is besegít. Ezek a hüllők nagyon veszélyesek lehetnek. Hatalmas állkapcsukkal bármit képesek porrá zúzni, a nyálukban 50 különböző baci él, mindegyik halálos mérget hordoz magában. Hosszú éles karmaikkal mély sebeket tudnak ejteni.Az emberek már nem félnek a gyíkoktól, mert már ismerik őket.
ház

A helybeliek a gyíkok miatt fából készült tengerparti házakban élnek, amelyek oszlopokon állnak. A gyíkok többször is megtámadták már az embereket, de még soha senki nem halt meg. Ezeket a különös lényeket istenként tisztelik a helyiek, így is bánnak velük.
Ezeken a szigeteken más, szép élőlények is élnek, de azokról majd máskor számolok be. 


Mucsi Dávid
a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola,  Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú  Művészetoktatási Intézmény Szeged tanulója

TÁLTOS ISKOLA SZEGED - A DÉL-ALFÖLDI MAGÁNISKOLA